“”&noscript=1” /> Ismerd meg a hölgyek legjobb barátját! - Németh karikagyűrű

Ismerd meg a hölgyek legjobb barátját!

BLOG
2021. július 5.

Igen, a gyémántról, a „drágakövek királynőjéről” lesz szó. Nem csupán esztétikai szempontból, hanem gyakorlati okokból is ez a drágakő a legjobb választás! Hiszen a karikagyűrűket sok-sok évig folyamatosan hordani fogjátok. Vegyük sorra, mik a legfontosabb dolgok, amiket tudni érdemes a gyémántról.

A gyémánt két legfontosabb tulajdonsága:

  1. A gyémánt a természetben előforduló legkeményebb ásvány, ennek köszönhetően pedig a viselésnek legellenállóbb és legtartósabb drágakő. Biztosak lehettek benne, hogy nem fog karcolódni vagy kopni.
  2. Átlátszósága és fénye lenyűgöző! A gyémánt az összes drágakő közül a leginkább magával ragadó, csodálatos színszórása semmi máshoz nem fogható. Hosszú évek után is gyönyörű marad a „kő tüze”, nem fog megfakulni vagy behomályosodni.
2 darab 1 karátos briliáns, foglalás előtt (Saját fotó)

A karikagyűrűket érdemes rendszeresen elvinni szakszerű tisztításra, ami a gyémántnak és más drágaköveknek is jót tesz. A lerakódott krém és szappan eltávolítása évente egyszer esedékes. Ha erre odafigyeltek, garantáltan csodaszép marad a karikagyűrűtök egy életen át!A gyémánt legfontosabb jellemzői a 4C tulajdonságok (colour, clarity, carat, és cut). A kövek osztályozását, értékének meghatározását laboratóriumi körülmények között, minden esetben szakértők végzik. A bevizsgált drágakövek hivatalos tanúsítványt kapnak, amely az alapvető jellemzőiket tartalmazza. Ezek a következők: a szín, a tisztaság, a súly és a csiszolás.

Gyémántköves gyűrű vizsgálata (Saját fotó)

1. Szín

Ha gyémántról van szó, általában a ragyogó, áttetsző fehér szín jut az emberek eszébe. Pedig a gyémánt a szivárvány összes színében előfordul. A színes gyémántok ritkaságuk miatt drágák. Fontos tudni, hogy a „fehérnek mondott” gyémántok színe legtöbbször a sárgás árnyalatok felé hajlik. Ebből következik, hogy ebben a kategóriában az alapján értékelik a köveket, hogy a fehér és a sárga szín közötti skálán hol helyezkednek el. A szakma 8 féle árnyalatot ír le a világos sárgától, a kitűnő tisztaságú fehérig.

Fekete és fehér árnyalatú gyémántokkal díszített karikagyűrű-pár (Saját fotó)

2. Tisztaság

Minél tisztább egy kő, annál többet ér. A drágakövekben gyakran fordulnak elő kisebb-nagyobb hibák: például zárványok, repedések stb. Ezek nem csupán esztétikailag lehetnek fontosak, hanem praktikus okok miatt is. Például a túl sok vagy nagy méretű zárvány meggyengítheti a kő szerkezetét, így sérülékenyebbé téve azt. A gyémántokat tisztaságuk alapján hét kategóriába lehet sorolni, amik a 10-szeres nagyításhoz vannak viszonyítva. A skála alján a P vagy III-as jelölésű kövek vannak, amik szabad szemmel is jól látható, nagy zárványokat tartalmaznak. A legértékesebbek az IF jelölésűek, amikben 10-szeres nagyítással sem lehet zárványokat felfedezni.

Csodaszép briliáns csiszolású gyémánt (Saját fotó)

3. Súly

A gyémántok súlyát karátban mérik, és érthető módon, minél nagyobb a kő súlya, annál értékesebb. 1 karát 200 milligramm súlyú, tehát egy 1 karátos kő 0,2 grammot nyom. Egy szabályos briliáns csiszolású 1 karátos gyémánt átmérője 6.4 mm. Fontos: ez a „karát” azonban nem összetévesztendő az aranyötvözet finomságát jelző „karáttal”. Hiszen az aranyra vonatkozó „karát” azt mutatja meg, hogy a karikagyűrűben mennyi színarany vs. mennyi ötvöző fém van. 

Gyémántköves eljegyzési gyűrű (Saját fotó)

4. Csiszolás

A gyémántok egyedülálló módon képesek a fényt megtörni, azaz alkotó színeire bontani azt. A kőnek ezt a tulajdonságát szokás fokozni a csiszolással. Az ideális kerek csiszolás a briliáns forma. Ez a csiszolás 58 meghatározott formájú és szögű lapból áll. Az így csiszolt kő a rá eső fényt 100%-ban képes visszaverni. Ezt nevezik úgy, hogy „tüze van” a gyémántnak. Emellett sok egyéb csiszolási formája is ismert: smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), pendeloque (körte) és briolett (csepp), illetve a szív alak. Minden más formát pedig „fantázia csiszolásnak” neveznek.

Briliáns csiszolás, Forrás: Wikipédia

Németh Karikagyűrű

Miért hallgassatok rám, ha karikagyűrűről van szó? Németh Bálint vagyok, karikagyűrű-szakértő és ékszerész. Rengeteg párnak készítettem már jegygyűrűt, általában ők ajánlanak másoknak, mert mindannyian elégedettek. Most itt az ideje, hogy a sok éves tapasztalatomat megosszam Veletek! Ha Ti is kényelmes és valóban tartós karikagyűrűre vágytok, keressetek engem, de addig is, olvassátok bátran a cikkeimet!

Legfrisebb bejegyzések

Látogassatok el a szalonomba

Foglaljatok időpontot a személyre szabott kiszolgálásért

Életre keltett karikagyűrű tervek

Foglaljatok időpontot a személyre szabott kiszolgálásért

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Az adatkezelési tájékoztató megtekintése.