“”&noscript=1” /> Hogyan válasszunk karikagyűrűt? - Németh karikagyűrű

Hogyan válasszunk karikagyűrűt?

BLOG
2024. március 4.

Avagy 7 lépés a tökéletes karikagyűrűkig - találd meg személyesen, csupán egy óra alatt!

A gyűrű választás szempontjai egy pro ékszerésztől

A legtöbb pár számára elsőre nehéz feladatnak tűnik a tökéletes karikagyűrű megtalálása. 20 éves ékszerész és karikagyűrű szakértői pályafutásom alatt speciális metodológiát dolgoztam ki, hogy segítsek a pároknak megtalálni álmaik gyűrűjét. Az évek alatt több száz pár talált rá nálam csupán egy óra alatt a tökéletes karikagyűrűkre. A cikkemben megmutatom a folyamatot – most 8 lépésben elvezetlek Titeket álmaitok gyűrűjéhez. Tartsatok velem!

1. Inspiráció

Ahogy közeledik a nagy nap, mindenhol csak az emberek gyűrűs ujját figyeled? Jó úton jársz! Nézd meg, mi áll jól a barátaidnak, figyeld a kapaszkodó kezeket a buszon, csinálj gyűjtést Pinteresten, beszélgess a kedveseddel. De a végső döntést mindenképp szakértői segítséggel hozd meg, hiszen a karikagyűrűnek a szépségen túl számos funkcionális kritériumnak kell megfelelnie. Olvass tovább és megtudod, mik ezek.

2. Hová, kihez menjünk?

Neten inspirálódj, de szakértőtől válassz

Általában a párok először az interneten néznek körül. A vásárlás előtt azonban érdemes Pinteresten vagy Instagramon inspirációs mappát létrehozni. De fontos, hogy sok kép csalóka – a gyönyörű, különleges darabok legtöbbször alkalmi viseletnek ideálisak, viszont egy életen át hordva kényelmetlenek, sérülékenyek és beleakadhatnak a ruhádba is. Azonban egy szakképzett ékszerész az ilyen darabokat inspirációul használva el tudja nektek készíteni a tökéleteset, mely hordozza az elmentett gyűrű karakterjegyeit és emellett kényelmes is. Ha egy ékszerbolti eladó nagyon összetett gyűrűre akar rábeszélni, gondoljátok át a döntést.

Hédinke és Soma

Egy ártalmatlannak tűnő magassarkú öt perc alatt véresre törheti a lábadat a rossz kialakítása miatt. Ugyanez a helyzet egy látszólag egyszerű, klasszikus karikagyűrű esetében is – egy jó gyűrű kialakítása speciális formatervezést igényel. De míg az esküvői cipő pár órát van rajtad, a karikagyűrű élethosszig – ne hozz olyan döntést, ami megkeseríti az életed. Az általam készített gyűrűk kialakításánál az anyagvastagság olyan, ami már tartós és még kényelmes.

Minél nagyobb a kínálat, annál nehezebb választani

A neten millió féle gyűrűből válogathatsz, felpróbálni viszont nem tudod. A plázában már tudsz próbálni, viszont a dolgozók nem szakértők. Mindkét esetben leginkább a gyorsan változó trendek kínálatából válogathatsz. Ráadásul sok menyasszony minél többet néz, annál jobban elbizonytalanodik.Ha úgy döntesz, hogy nem ékszerésznél készítteted a gyűrűdet, érdemes figyelned az anyagvastagságra. Gyakori probléma, hogy a kedvező árú gyűrű vékony, ami miatt az hamar deformálódik, eltörik, tönkremegy.Sok olyan gyűrűt hoznak hozzám, amit nem nálam vettek és a rossz anyagvastagság miatt újat kell készíteni helyette. Így lesz az olcsóból a legdrágább. Ráadásul az extra költségen felül rengeteg bosszúsággal és időpazarlással jár az utánajárás, készíttetés.

Pro tipp: Akkor válaszd az online vagy plázás ékszert, ha megingathatatlan elképzelésed van a gyűrűkről és azok megfelelnek a kényelmi szempontoknak is. Ha szép és kényelmes ékszert szeretnél, konzultálj ékszerésszel.

3. A Ti mesétek – egyedi gyűrűk

Tömegtermék kontra egyedi, egyedileg készített gyűrű

Karikagyűrűje minden házaspárnak van, de mitől lesz mégis mindegyik különböző? Egyrészt attól, hogy nem egy ékszerbolt sokszor gyanús minőségű tucat termékét választod. Másrészt pedig tőletek.

Mi a Ti történetetek? A Ti szerelmetek megismételhetetlen meséje az, amit az ékszerész gyűrűkké formál. Ezt csak egy igazi ékszerész tudja megvalósítani. Hiszen a Titeket szimbolizáló ékszer elkészítéséhez alázat, empátia és szakértelem szükséges. Vigyázzatok az olyan eladókkal, akik saját erényeikről beszélnek, ahelyett, hogy Titeket engednének mesélni. A gyűrű rólatok szól, Ti hordjátok majd egy életen át. Menekülj onnan, ahol csak a gyűrűk szépségét emelik ki. A funkcionalitás alapelem, a szépség fontos, de a belső személyes üzenetl az, ami lelket ad az élettelen fémnek. Számomra megtiszteltetés, ha egy pár rám bízza ezt a gyönyörű feladatot.

4. Praktikus adatok

Miből legyenek a gyűrűk?

Az arany különleges nemesfém. Egyes kutatások szerint földön kívüli anyag, az ősi kultúrák istennel hozták párhuzamba. Érdekessége, hogy hidegen is kovácsolható, azaz olvasztás nélkül két arany darab eggyé kalapálható. Fizikai tulajdonságai és szimbolikus tartalma miatt egyaránt ezt javaslom.

A nemesfémek közé tartozik az ezüst, az arany és a platina. Az ezüst viszonylag puha, így, ha ezt a fémet választjátok, számolnotok kell azzal, hogy a karikagyűrűk nem lesznek olyan tartósak, mint aranyból készült társaik. Sőt, idővel a színük is megváltozik, fényük megkopik, ezért ezt nem javaslom. A platina számos kiemelkedő előnye és magasabb költsége miatt prémium választásnak számít. A leggyakoribb választás az arany karikagyűrű, amelyből létezik 14 vagy 18 karátos is. A karátszám azt jelöli, hogy mennyi színaranyat tartalmaz az ötvözet. Utóbbinak emiatt erősebb sárga színe van. Minél magasabb a karátszám, annál több arany kerül bele, viszont annál puhább lesz az ékszer.

Pro tipp: Mivel a karikagyűrű ki van téve a mindennapi használatnak, így a legjobb választás a 14 karátos ötvözet, így ezt javaslom.

Milyen színt válasszunk?

Alapvetően háromféle színt különböztetünk meg: a sárga-, a fehér- és a rozéaranyat. Tanácsos olyan színű gyűrűket választani, amik passzolnak a már meglévő ékszereitekhez, eljegyzési gyűrűhöz. Fontos számolni azzal is, hogy közülük a karikagyűrű lesz az örök darab. 

Egy biztos: a sárga arany sose megy ki a divatból. Ugyanakkor az utóbbi években egyre népszerűbbek a fehér árnyalatú gyűrűk is.

Pro tipp: Ha eddig nem volt arany ékszered, kérd ki ékszerész tanácsát, ő akár abban is tud segíteni, melyik típus illik a bőrtónusodhoz.

Milyen fazon mellett döntsünk?

A legkényelmesebb két fazon

A karikagyűrűknek két alapvető csoportja van: a féldomború és a négyzetes. A féldomború, azaz klasszikus fazon elegáns, letisztult stílust követ, míg a négyzetes, azaz modern típus karakteres formájú. Ezek a legkényelmesebbek, ezért elsősorban ezeket javaslom. Egyedi forma professzionális tervezést igényel, sok szempontot figyelembe kell venni.

Gyűrű, ami olyan, mint te

A gyűrűk szélességét tekintve a női darabok gyakran keskenyebbek, 2,5-3 mm-esek, míg a férfi verziók jellemzően 4-5 mm szélességűek. Az ideális méret meghatározásában egy tapasztalt szakember a kényelmen túl olyan szempontokat is figyelembe vesz, mint a külső és belső karakterjegyeitek.

Pro tipp: Ha egyedi formát és hozzátok passzoló szélességet szeretnétek, mindenképp ékszerészhez forduljatok.

Milyen méretet válasszunk?

Alapszabály, hogy annak a kéznek a gyűrűsujjára kell próbálni, amin végleg hordani szeretnétek az ékszert. A két kéz azonos ujjai eltérő méretűek lehetnek, általában a jobb kéz erősebb.

Nem szabad sem kisebbet sem nagyobbat venni, még akkor sem, ha azt gondoljátok, „később majd biztos kihízom” vagy „kifogyom”. Az ilyen alapon választott gyűrűt vagy elhagyjátok majd, vagy iszonyatosan kényelmetlen lesz.

Ne aggódjatok, egy tapasztalt ékszerésznek nem okoz gondot, ha később módosítani kell a méreten! Fontos tudnod, hogy méret állításra csak egyes típusok esetén van lehetőség, bizonyos darabok designjukból adódóan fixek, nem állíthatóak.

Pro tipp: Ha köves gyűrűt választasz, tervezéskor egyeztess szakértővel, mivel ezek esetében az állítások száma limitált és típusonként eltérő. Nálam a méret állítás és évi 1 felújítás is a garanciáim között szerepel, melyek megnyugtatóbbá teszik a gyűrű választást.

5. Egyedivé tesszük

Milyen követ válasszunk?

A gyémánt örökké csillog, a cirkónia hamar fakul

Karikagyűrűbe csakis drágakövet javaslok esztétikai és tartóssági szempontok miatt. Erre a célra a gyémánt a legjobb választás, mert ezek bírják leginkább a „gyűrődést”, így még 100 év múlva is gyönyörűek lesznek a gyűrűitek!

A cirkóniát vagy az egyéb gyémánt helyettesítő köveket kérlek, felejtsétek el. Nem bizsuról, hanem a karikagyűrűtökről van szó. A cirkónia maximum 5 évet bír ki egy ilyen kő, utána kifejezetten csúnyává válik. Ha köves gyűrűt szeretnél, akkor inkább válassz egy apró gyémántot, mint 10 utánzatot!

Az utóbbi időben nem csupán a hölgyek, hanem egyre több férfi is szeretne drágakövet a saját gyűrűjébe. Népszerű választás a férfiak körében például a fekete gyémánt.

Pro tipp: Gondolkodj formabontóan! Nem muszáj, hogy kívülre kerüljön a gyémánt, izgalmas választás belülre rejteni a személyes jelentést hordozó köveket.

Mi a helyzet a véséssel?

A vésésnek alapvetően két típusát határozzuk meg: külső és belső. Előbbinek díszítő funkciója van, utóbbi személyes üzenet, titok átadására ideális.

A belső vésés

Mi a Ti történetetek? A szerelmetek megismételhetetlen meséje az, amit az ékszerész a gyűrűkbe rejt majd belső vésés formájában. Ez lehet akár a házasságotok dátuma, egymás beceneve, egy vers idézet vagy apró rajz. 20 év alatt rengeteg kreatív párral találkoztam. Hegycsúcs, kiscica, egymás kézírása és eljegyzési helyszín GPS koordinátája is kerültek már karikagyűrűkbe. Nektek mi lenne a közös jeletek?

Történetmesélő belső vésések

A külső vésés

A külső vésés általában klasszikus, ornamentikus motívum. Olyan időtlen forma, mely több száz éve divat. Ezek a karikagyűrű paramétereihez leginkább passzoló formák az évek során alakultak ki és tökéletesedtek. Egy hozzáértő ékszerész ezeket a motívumokat használja és a vésés ideális mélységére is ügyel.

Egyre gyakrabban találkozom olyan párokkal, akik modern, minimál mintát szeretnének. Ebben az esetben sokat beszélgetünk az elképzelésről, én pedig megtervezem a gyűrűk felületére az ideális arányú motívumot.

Pro tipp: A vésésre nézzetek új perspektívából: A minta az évek során megkophat, de minden változás és karc egy történetet mesél. És minél több a karc, annál hosszabb és erősebb a kapcsolatotok. Az arany érik, ahogy a kapcsolatotok is.

6. Próba

Biztos sok olyan videót láttatok már, hogy abban a bizonyos nagy pillanatban a pár egymás ujjára húzná a gyűrűket, de csak préselik, kényszeredett mosollyal húzzák-vonják, azok sehogysem akarnak felmenni. Kívülről ez nagyon aranyos látvány, de ezt megélni már kevésbé kellemes. Ne ez legyen az esküvőtökből az, amire egy életen át emlékezni fogtok. Fontos, hogy amikor kimondjátok az igent, a gyűrűt szépen és könnyedén tudjátok egymás ujjára húzni. Ehhez elengedhetetlen egy próba az átadás előtt.

Pro tipp: A gyűrűpróba időpontjában már legyetek a végleges súlyotokban.

7. Hasznos info: elkészülési idő

Nálam a rendeléstől a próbáig 3 hét telik el. A gyűrű összetettségétől függően a próba után átadásig pedig 1-3 hét.

Fontos, hogy kalkuláljatok ezzel, ha személyre szabott ékszert készíttettek. Kevesen tudják, hogy egy profi ékszerész mellett egész szakértői műhely dolgozik a gyűrűkön. Drágakőfoglaló, vésnök, ékszerész alkotja meg a tökéletes gyűrűpárt, mely nem veszít szépségéből és kényelmes marad egy egész életen át.

Pro tipp: Válassz olyat, ami garanciális. Az olcsó, neten rendeltet sok esetben hiába küldöd vissza, hónapokig várhatsz a cserére és sokszor még mást is kapsz. Nálam 8 garancia segít abban, hogy megnyugtatóan biztos döntést hozhass.

Találjuk meg együtt a gyűrűpárt, mely Rólatok mesél!

Ne feledd, a karikagyűrű egész hátralevő életedben veled lesz. Olyat válassz, ami a szépségén túl megfelel a fent írt kritériumoknak is. 

Ha szeretnél többet tudni és szívesen próbálnál gyűrűket, nálam ingyenesen, kötöttségektől mentesen megtehetitek. A tanácsadásomon olyan további fontos infókra térünk ki, mint a klasszikus jobb vagy bal kéz dilemma, az “egyforma legyen vagy különböző”, illetve a jegy-, és karikagyűrű együtt hordásának veszélyei.

Gyertek el hozzám egy személyes tanácsadásra és csupán egy óra alatt garantáltan megtaláljuk a gyűrűket, mely Rólatok mesél.

Németh Karikagyűrű

Miért hallgassatok rám, ha karikagyűrűről van szó? Németh Bálint vagyok, karikagyűrű-szakértő és ékszerész. Rengeteg párnak készítettem már jegygyűrűt, általában ők ajánlanak másoknak, mert mindannyian elégedettek. Most itt az ideje, hogy a sok éves tapasztalatomat megosszam Veletek! Ha Ti is kényelmes és valóban tartós karikagyűrűre vágytok, keressetek engem, de addig is, olvassátok bátran a cikkeimet!

Legfrisebb bejegyzések

Látogassatok el a szalonomba

Foglaljatok időpontot a személyre szabott kiszolgálásért

Életre keltett karikagyűrű tervek

Foglaljatok időpontot a személyre szabott kiszolgálásért

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Az adatkezelési tájékoztató megtekintése.