“”&noscript=1” /> Hogyan válasszatok karikagyűrűt? - Németh karikagyűrű

Hogyan válasszatok karikagyűrűt?

BLOG
2021. október 18.

A legtöbb pár számára elsőre nehéz feladatnak tűnik a tökéletes karikagyűrű megtalálása. Tapasztalataim alapján most összegyűjtöttem nektek a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes végig gondolni mielőtt karikagyűrűt választotok.

1. Hová, kihez menjünk?

Általában a párok először az interneten néznek körül. Ez sokat segíthet abban, hogy kiderüljön, mi az, ami tetszik, és mi az, ami kevésbé áll közel hozzátok. Ezután érdemes személyesen is körül járni a témát, megnézni, kézbe venni, felpróbálni a gyűrűket.

A plázák ékszerboltjaiban eladók dolgoznak, akik nem képzett ékszerészek, ezért csak alapinformációkkal tudnak segíteni a választásban. Ha valóban biztosra szeretnétek menni, célszerűbb szakember segítségét kérni, hisz mégis csak egy életre szóló választásról van szó.

2. Miből legyenek a gyűrűk?

Mindenképpen nemesfémből készült gyűrűt javaslok, hiszen nem véletlenül használják több ezer éve ékszerek készítésére ezeket az anyagokat. Ellenállnak a korróziónak, bizonyos mértékig a mechanikus és a nedves levegő oxidáló hatásának is. A nemesfémek közé tartozik az ezüst, az arany és a platina.

Az ezüst viszonylag puha, így, ha ezt a fémet választjátok, számolnotok kell azzal, hogy a karikagyűrűk nem lesznek olyan tartósak, mint aranyból készült társaik. Sőt, idővel a színük is megváltozik, fényük megkopik.

A platina számos kiemelkedő előnye és magasabb költsége miatt prémium választásnak számít.

A leggyakoribb választás az arany karikagyűrű, amelyből létezik 14 vagy 18 karátos is. A karátszám azt jelöli, hogy mennyi színaranyat tartalmaz az ötvözet. Minél magasabb a karátszám, annál több arany kerül bele, viszont annál puhább lesz az ékszer. Mivel a karikagyűrű ki van téve a mindennapi használatnak, így a legjobb választás a 14 karátos ötvözet. Itthon a legtöbb helyen ezt használják az ékszerészek.

3. Milyen színt válasszunk?

Alapvetően háromféle színt különböztetünk meg: a sárga-, a fehér- és a rozéaranyat. Tanácsos olyan színű gyűrűket választani, amik passzolnak a már meglévő ékszeritekhez. Fontos azt végig gondolni, hogy közülük is karikagyűrű lesz az örök darab.

Egy biztos: a sárga arany sose megy ki a divatból, így azzal nem tudtok mellé nyúlni! Igazi klasszikus választás. Ugyanakkor az utóbbi években egyre népszerűbbek a fehér árnyalatú gyűrűk is!

Fontos szempont lehet még, hogy a karikagyűrű színe összhangban legyen az eljegyzési gyűrűével.

4. Milyen fazon mellett döntsünk?

A klasszikus karikagyűrűknek két alapvető csoportja van: a négyzetes és a féldomború keresztmetszetű. Létezik még másmilyen forma is (pl. a csavart kialakítás), de ez a két fazon a legkedveltebb.

A féldomború elegáns, hagyományos stílust követ, míg a négyzetes modern és karakteres hatást kelt. Hordás szempontjából hosszú távon a féldomború kialakítás a legkényelmesebb.

A gyűrűk szélességét tekintve, szintén sok lehetőségetek van. Amikor felpróbáljátok az ékszereket, általában gyorsan eldől, hogy melyik típus áll jól, illetve melyik kényelmes. A női darabok gyakran keskenyebbek 2-2,5 mm-esek, míg a férfi verziók jellemzően 3-4 mm szélességűek.

5. Milyen méretet válasszunk?

Alapszabály, hogy kényelmes méretet érdemes választani, annak a kéznek a gyűrűsujjára, amin végleg hordani szeretnétek az ékszert.

Nem szabad sem kisebbet sem nagyobbat venni, még akkor sem, ha azt gondoljátok, „később majd biztos kihízom” vagy „kifogyom”. Az ilyen alapon választott gyűrűt, vagy elhagyjátok majd, vagy iszonyatosan kényelmetlen lesz. Ha esküvő előtt drasztikusabb fogyást terveztek, fontos, hogy ezt jelezzétek a gyűrűt készítő szakembernek . Ezzel elkerülhető a későbbi méretprobléma.

Ne aggódjatok, egy tapasztalt ékszerésznek nem okoz gondot, ha később módosítani kell a méreten! Azoknál a gyűrűknél, amiket körben kövek díszítenek, azonban már más a helyzet: ezek méretét sokkal nehezebb később korrigálni. Érdemes a választásnál erre is gondolni.

6. Milyen követ válasszunk?

Karikagyűrűbe csakis drágakövet javaslok esztétikai és tartóssági szempontok miatt. Erre a célra a gyémánt vagy zafír a legjobb választás, mert ezek bírják leginkább a „gyűrődést”, így még 100 év múlva is gyönyörűek lesznek a gyűrűitek!

A cirkóniát vagy az egyéb gyémánt helyettesítő köveket kérlek, felejtsétek el. Nem bizsuról, hanem a karikagyűrűtökről van szó… Maximum 5 évet bír ki egy ilyen kő, utána nem csak, hogy nem lesz már szép, de kifejezetten csúnyává válik. Ha köves gyűrűt szeretnél, akkor inkább válassz egy apró gyémántot, mint 10 utánzatot!

Az utóbbi időben nem csupán a hölgyek, hanem egyre több férfi is szeretne drágakövet a saját gyűrűjébe. Népszerű választás a férfiak körében például a fekete gyémánt.

7. Mi a helyzet a véséssel?

A vésett minta, dátum vagy felirat kerülhet a gyűrű külső vagy belső felületre is. Ezek az apró díszítések teszik igazán személyessé a karikagyűrűket.

A belső felület vésése kiválóan alkalmas közös kis titkok, üzenetek elbújtatására. A külső vésésről fontos tudnotok, hogy az évek alatt a használattól megkophat. Így amennyiben ebben gondolkodtok, érdemes odafigyelni a tervezésénél arra, hogy a minta elég mély legyen, és így ellenálljon az időnek. Egyébként ez inkább technikai kérdés, amit az ékszerésznek kell profin megoldania.

Németh Karikagyűrű

Miért hallgassatok rám, ha karikagyűrűről van szó? Németh Bálint vagyok, karikagyűrű-szakértő és ékszerész. Rengeteg párnak készítettem már jegygyűrűt, általában ők ajánlanak másoknak, mert mindannyian elégedettek. Most itt az ideje, hogy a sok éves tapasztalatomat megosszam Veletek! Ha Ti is kényelmes és valóban tartós karikagyűrűre vágytok, keressetek engem, de addig is, olvassátok bátran a cikkeimet!

Legfrisebb bejegyzések

Látogassatok el a szalonomba

Foglaljatok időpontot a személyre szabott kiszolgálásért

Életre keltett karikagyűrű tervek

Foglaljatok időpontot a személyre szabott kiszolgálásért

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Az adatkezelési tájékoztató megtekintése.